2022.09.29., csütörtök - Mihály
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Térey könyvünnep lesz Debrecenben

frisshirek.hu, 2022. szeptember 12. - 08:15
Térey könyvünnep lesz Debrecenben
Harmadik alkalommal rendezik meg szeptember 13-17. között a Térey könyvünnepet Debrecenben - közölték a rendezvény sajtótájékoztatóján csütörtökön a szervezők.

Az első könyvünnepet 2020-ban rendezték a 49 évesen elhunyt debreceni költő születésének 50. évfordulója tiszteletére.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, a Térey könyvünneppel egyrészt a város jeles szülöttére, a magyar irodalom kiemelkedő alakjára emlékeznek, másrészt az irodalomnak is bensőséges ünnepe lesz.

Az idei Térey-ünnep összeér más hasonló eseményekkel: szeptember Debrecen kulturális örökségéről, kulturális identitásáról szól, az Európai Örökség Napokhoz kapcsolódva pedig az irodalom és az épített környezet ünnepi összefonódását tapasztalhatják majd meg az érdeklődők - tette hozzá az alpolgármester.

Szirák Péter irodalomtörténész, Debrecen kulturális nagyrendezvényeinek kurátora azt mondta, Térey a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak.

"Olvasói, az irodalom ínyencei tudják, hogy milyen megragadó erejűvé, milyen intenzitásúvá formálta a műveit, s mindezt lenyűgöző műveltséggel és rendkívüli nyelvi fantáziával tette" - emelte ki, megjegyezve, hogy Térey olyan újító volt, aki tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a "maradandóságot" az értékek megújító megőrzéseként fogta fel.

Megjegyezte, hogy a Térey könyvünnepet évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint jelenbeli alkotóinak szentelik. Hozzátette: "a Térey könyvünneppel szeptemberben elkezdjük, októberben a MagdaFeszttel folytatjuk és a nagy múltú Debreceni Irodalmi Napokkal a ködgubás novemberben búcsúztatjuk el a cívisváros őszi irodalmi eseménysorozatát".

Az idei Térey könyvünnep programjairól elmondták: a hagyományoknak megfelelően lesz koszorúzás a szülőházánál, a Kétmalom utca 17. szám alatt; a pályatársak, barátok kerekasztal-beszélgetés során idézik föl Térey János alakját; bemutatják a költő - Szükséges fölösleg című - posztumusz interjúkötetét, és sor kerül az Epifánia királynő című drámájának felolvasószínházi előadására is.

A könyvünnepen avatják fel Balogh László irodalomtörténész emléktábláját, a Pásti utcai zsinagóga helytörténeti kiállításához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szerveznek Debrecen irodalmi múltjáról. A Bereményi kalapja című portréfilmet együtt nézhetik meg az érdeklődők a film "főhősével", Debrecen épített örökségére, az egykori életformáira emlékezve pedig bemutatják a Cívisházak és lakóik nyomában című kötetet is. A könyvünnephez kapcsolódóan egykori lakóházának falán megkoszorúzzák a 110 éve született Kiss Tamás költő emléktábláját - hangzott el a sajtótájékoztatón.

fotó: Térey János