2022.09.28., szerda - Vencel
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Kirabolta mozgáskorlátozott jótevőjét a hajdúböszörményi férfi

frisshirek.hu, 2022. szeptember 06. - 10:56
Kirabolta mozgáskorlátozott jótevőjét a hajdúböszörményi férfi
A Debreceni Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a fiatallal szemben, aki egy kerekesszékben lévő ismerőse pénzét vette el erőszakkal.

A 60 éves mozgássérült férfi egy balmazújvárosi házban albérletben él. Az egyik lábát amputálták, ezért csak kerekesszékkel tud közlekedni. Március 6-án délben a főbérlő fia, aki egy 26 éves fiatalember, az egyik ismerősével beszélgetni kezdett a nehezen mozgó férfival, aki megkérte őket, hogy vásároljon szeszes italt. A pénzt a férfi az ingjének zsebéből vett ki.

Miután a két fiatalember visszatértek a vásárlásból, együtt kezdtek italozni és beszélgetni. Közben a bérlő fia többször kért kölcsön néhány ezer forintot a férfitól, aki előbb nem akart adni, de végül engedett és 2.000 forintot vett elő.

Amikor az ingének zsebéhez nyúlt, hogy kivegye a pénzt, a fiatal odalépett a férfihoz, hogy az összes pénzét elvegye tőle. Megfogta és rángatni kezdte a kezét, majd bántalmazással fenyegette. A férfi erősen szorította a kezében tartott pénzt, erre a fiatal ököllel háromszor arcon ütötte, majd az ujjait erővel kifeszítve elvette a 18.500 forintot. A támadásnak a másik fiatal vetett véget, aki elhúzta a helyszínről a barátját.

A bántalmazás következtében a férfi arcán nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülések keletkeztek. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a sérült testtájékra, a bántalmazás módjára és az erőbehatás nagyságára, az elkövető szándéka súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülések okozására irányult. A nyomozást végző balmazújvárosi rendőrök a fiataltól lefoglalták az ellopott pénz közel felét és visszadták a férfinak, aki a nyomozás során kérte a meg nem térült kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, különös visszaeső fiatalemberrel szemben a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és ugyanígy minősülő súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, valamint a sértett által kért kártérítés megítélését indítványozta. 

A kép illusztráció, forrás: unsplash.com