2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Mészáros Lőrinc cégénél is van értékesebb magyar családi vállalkozás

frisshirek.hu, 2022. augusztus 31. - 10:00
Mészáros Lőrinc cégénél is van értékesebb magyar családi vállalkozás
Nem Mészáros Lőrinc cégcsoportja a legnagyobb magyarországi családi vállalkozás a Forbes összesítése szerint.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Forbes ismét összeállította a legértékesebb magyar családi cégek listáját, amelyen a Mészáros Lőrinc-birodalom csak a másodikra helyre fért, pedig a cége többet ér, mint az előző évben. A Telex által szemlézett lap 25-ös listáján szereplő vállalkozások felének az értéke csökkent vagy stagnált.

A legértékesebb magyar cég a Forbes szerint az MPF Holding, Felcsuti Zsolt cégcsoportjának az értékét az újság 401,9 milliárd forintra becsüli. Az MPF-et főleg géptartozékgyártása, csiszolószerszámai, hűtő- és fűtőkészülékei valamint ipari alkatrészei miatt lehet ismerni, de az elmúlt években új piacokra is beléptek, mint a radiátorgyártás vagy automatizálástechnika. Az árbevételének szinte teljes része exportból származik, viszont az ukrajnai háború miatt az orosz piacról ki kellett vonulniuk.

A Mészáros csoport csak a második helyre fért, ennek az értékét a Forbes 355,7 milliárd forintra becsüli. A cég 100 milliárddal növelte az értékét tavalyhoz képest, de ez szoros összefüggésben van azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel való jó kapcsolata miatt Mészáros Lőrinc cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket.

Csak 2021-ben 720 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek Mészáros cégei. Ez másfélszer annyi, mint 2020-ban.

A harmadik helyre az orosz-magyar Rahimkulov fivérek vállalkozásai, a Kafijat csoport került 298,6 milliárdos becsült értékkel. A Rahimkulovok elképesztően sok befektetést buktak az ukrán-orosz háború miatt, és csökkent a tulajdonrészük az OTP-ben is.

A Telex összefoglalója szerint a top5-ben egyébként szerepel a Csányi család agrárbirodalma és Demján Sándor örököseihez tartozó Gránit Pólus csoport is.

Fotó: Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. MTI/Vasvári Tamás