2022.09.29., csütörtök - Mihály
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Kenézy Kórház hospice osztályán járt Novák Katalin

frisshirek.hu, 2022. augusztus 30. - 16:57
Kenézy Kórház hospice osztályán járt Novák Katalin
Novák Katalin legutóbbi debreceni látogatása során a Kenézy Kórház hospice osztályára is ellátogatott, derült ki ma.

A látogatásról készült videó a reggeli órákban került ki a Köztásasági elnök közösségi oldalára. A felvételen Pogácsás Ildikó, a Hospice-Palliativ és Terápiás Osztály főnővére fogadta és vezette körbe az intézményben. 

A végső stádiumban lévő daganatos betegek ápolására szolgáló hospice-palliatív terápiás osztályt 2017. március elsején adták át, a régióban ez az egyetlen ilyen jellegű kórházi osztály - mondta.

A főnővér hozzátette itt a beteg és a család a fontos, nincs időhöz kötve semmi, mint egy aktív osztályon. Összhangban van minden, ismerik a családtagokat név szerint, születésnapokat ünnepelnek, mindent szabad, ami a betegnek fontos.

Novák Katalin találkozott betegekkel és hozzátartozókkal, a videón saját nagyszüleiről is mesél. A felvételen egy villanásra feltűnik Porkoláb Györgyi az Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke is. 

 

A Hospiceház honlapján egy rövid bejegyzés van a látogatásról, a Köztársasági elnök néhány sora olvasható:

"Elhatároztam, hogy vidéki útjaimon igyekszem megnézni a “láthatatlan Magyarországot” is. Azokat, akikre kevesebb figyelem irányul, akik csendben teszik a dolgukat. Melléjük is leülök a sámlira. A debreceni Kenézy Kórház hospice osztályára hívtak meg. A hospice nem a halált jelenti, hanem hogy még élünk. Minden perc számít. Az élet végéig méltóságteljesen eljutni ès elkísérni, ebben segítenek a hospice részlegen dolgozók. Az ő munkájuk az egyik legnehezebb, szinte láthatatlan szolgálat. Szeretnek itt dolgozni, támogatják egymást, hogy a rájuk bízott életeket méltóságteljesen kísérjék el a végső búcsúig. Köszönöm odaadó és áldozatos munkájukat, elhivatottságukat!"

fotó: debrecenihospicehaz.hu