2022.09.28., szerda - Vencel
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

LMP: döntsön a nép a debreceni akkumulátorgyárról!

frisshirek.hu, 2022. augusztus 26. - 12:32
LMP: döntsön a nép a debreceni akkumulátorgyárról!
900 ezer munkahelyet ígér az a kínai akkumulátorgyár, amelynek építését Debrecen határában tervezik elvégezni. A város vezetése szerint hatalmas siker, hogy egy ilyen giga-beruházást itt valósítanak meg, az ellenzék viszont azt állítja, hogy az ott élők megkérdezése nélkül hoztak döntést. A beruházás ellenzői szerint az új üzem folyamatos működése annyi ivóvizet igényel és olyan sok szennyvizet termel, ami már veszélyezteti a város ellátását. Az ATV Híradó riportja.

Az LMP szerint a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban népszavazást kellene tartani. Mivel úgy született döntés, hogy arról a város lakóit nem kérdezték meg. A párt megyei vezetője szerint a BMW 500 hektáros területe után újabb termőföldet áldoznak fel.

Újra élelmiszert lehetne normálisan termelni és valójában hosszú távon, negyven év múlva nem az lesz a kérdés, hogy lesz-e új akkumulátor az elektromos auntónkba, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán elegendő élelmiszer a klímaváltozás következményei miatt. Majd azt fogják csinálni, hogy – ezek le lesznek bebetonozva – ezért vágjunk ki erdőket, legyen ott majd termelés, ami újabb pofont fog adni a klímaváltozásnak” – fogalmazott Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei szervezetének az elnöke.

A Demokratikus Koalíció Debrecenben élő parlamenti képviselője szerint sem lehet egy ilyen jelentős döntést meghozni az ott élők feje fölött. A beruházás szerinte annyi vizet fog használni és annyi szennyvizet fog termelni, ami veszélyes lehet az ellátásra és a környezetre egyaránt Naponta 24 ezer köbméter vizet fog felhasználni és ennek 50-60-70 százaléka válik súlyosan szennyező ipari szennyvízzé majd ugyanannak a napnak a végére. Irdatlan nagy számokról beszélünk és lehetne folytatni a sort a kilencezer munkahelyről, amelyről nagyon sokan gondolják úgy, hogy ezeknek nagy része harmadik világbeli munkavállaló lesz – mondta Varga Zoltán, a DK politikusa.

A beruházással kapcsolatos kérdésekre a polgármesteri hivatalt írásban válaszolt. Számításaik alapján a megnövekedő vízigényt a város vízkészlete ki tudja elégíteni úgy, hogy az nem veszélyezteti a szolgáltatás biztonságát. A gyárral kapcsolatban vízkészletkímélő beruházásokat is terveznek. A város környékének kiszáradását jelző szakértői véleményekre nem reagáltak - összegzett az ATV híradója.

Az LMP a népszavazás elfogadásáig egy petíciót indított, ahol az állampolgárok tiltakozásunkat fejezhetik ki a természetrombolás és az ivóviz eltékozlása ellen - írja Jármi Péter a közösségi oldalán.