2022.09.28., szerda - Vencel
Debrecen: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Megnyílt a Csokonai Fórum

frisshirek.hu, 2022. augusztus 24. - 23:20
Megnyílt a Csokonai Fórum
A Csokonai Színház 5 évig épült a 19. században, most 17 évre volt szükség. Sokat vártunk rá, drága lett, de legalább szép. Kedden Szabó Magda: Für Elise című darabjával nyitották meg.

Augusztus 23-án este 17 év után átadták Debrecen második színházát, ami eredetileg a Latinovits Zoltán nevét viselte volna, de végül a nem túl fantáziadús Csokonai Fórumra módosították. A névválasztást némileg magyarázza, hogy a Csokonai Színház és most átadott épület közös színtársulattal és igazgatás alatt működik majd, nem önálló intézmény.  

Az épületet a megnyitón Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Papp László úgy fogalmazott, az új színház felavatásával az értékteremtés és értékőrzés mellett a jövőbe vetett hitet is kifejezik, azt, hogy hisznek a kultúra, a művészet megtartó és nemzetet összetartó erejében. Kitért arra, hogy Debrecenben utoljára 1865-ben avattak színházat. Azt reméli, hogy „valódi regionális színházzá válik a színház”, utalva a román–magyar együttműködésre, amely keretében befejeződött a színház építése, és amely réven a Csokonai Fórumban határon túli társulatok is felléphetnek majd. Bár a projekt költségeinek nagyrészét az Európai Unió finanszírozta erre a polgármester beszédében nem történt utalás.

A program szerint Kósa Lajos következett volna, akinek a polgármestersége alatt elkezdődött az építés, de ő végül nem mondott beszédet.

Novák Katalin köztársasági elnök azzal kezdte mondandóját, hogy „fegyverek közt hallgatnak a múzsák”, a háború, a járvány és a gazdasági válságok közös jellemzője, hogy „útját állják az életnek”. Szerinte „szerencsések vagyunk”, amiért egy olyan országban élhetünk, ahol jut „figyelem és erőforrás” a kultúrára.

Beszélt arról, hogy Magyarországon 44 éve avattak utoljára vidéki színházat Győrben, és hogy „mi magyarok általában olyanok vagyunk, hogy ha valami szól, akkor az szóljon nagyot, lehetőleg a végén (…) Ezért csattan a karikás ostor akkorát a hortobágyi pusztában, ezért rúgunk még egy negyediket az ellenfél kapujába a lefújás előtt (...) és ezért adunk át egy új színházat itt Debrecenben akkor, amikor most újul meg a másik is”; ezzel a Csokonai Színház f  olymataban lévő felújítására utalt, ami a terbvek szerint 2023-ra készül el.   Azóta kiderült a köztársasági elnök tévedett, nem 44 éve volt az utolsó színházavató, mivel   a Weöres Színház    éppen 11 éve került átadására.

A beszédeket követően  Szabó Magda Für Elise című darabjának díszelőadását Ráckevei Anna rendezésében.

A debreceni önkormányzat öt részletben kifizette a Dexium Kft.-nek járó vállalkozói díjat, az pedig a Latinovits Színházat szerkezetkész állapotban átadta. Azonban a belső kivitelezés és színháztechnológia elkészítéséhez nem talált a város megfelelő pályázati forrást. 2010-es évek eleji nyilatkozatok szerint a befejezéshez Kósa Lajos további bruttó kétmilliárd forintot, Vidnyánszky Attila az akkori igazgató viszont bruttó hárommilliárd forintot látott szükségesnek. Az üresen álló épület évi fenntartási költsége tetemesek, a Debrecziner számításai szerint körülbelül 8 és félmillió forintot is elérték. Ez 2013-2017 közötti összesen nettó 42 002 578 forintot jelentett.

2002-2010 között a debreceni városvezetés a szocialista-liberális kormányzat nem támogató politikáját jelölte meg a projekt leállásának okaként. 

Somogyi Béla alpolgármester 2014 őszén, -  a Fidesz kormány második ciklusának kezdetén - azt nyilatkozta, hogy „látszik az alagút vége”, mivel az önkormányzat európai uniós pályázaton (Románia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program) teremti elő a Latinovits Színház befejezéséhez szükséges összeget. A program keretében a színháztechnikára, belsőépítészetre, művészeti képzőhely kialakítására, valamint kulturális és szakmai programokra felhasználható remélt keret nettó 2,4 milliárd forint, amely 85 százalékos európai uniós támogatást, 10 százalékos állami támogatást és 5 százalékos önerőt jelent.

A munkálatok 2020-ban indultak el, amit részben a kivitelező cseréje is befolyásolt. A korábbi megbízott Debköz Kft. ügyvezetőjét 2019 decemberében letartóztatták, ennek kapcsán nyilatkozta Varga Zoltán - DK-s önkormányzati, jelenleg országgyűlési képviselő - azt, hogy a kft. egy közbeszerzések „lepapírozására” specializálódott cég volt. Helyette végül a debreceni székhelyű TÁRS-95 Kft.-vel, a budapesti LATEREX Építő Zrt.-vel és a Zala-Elektro Kft.-vel szerződtek egy közbeszerzési eljárás eredményeképp 2020. augusztus 6-án bruttó 7 480 772 420 forintos díjért. Az akkori szerződés értelmében 2021 szeptemberéig kellett volna átadniuk a munkaterületet, amelyből 2022 augusztusának vége lett.

fotó: Czeglédi Zsolt/MTI