2022.09.29., csütörtök - Mihály
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Állami kitüntetés a Debreceni Egyetem oktatóinak, kutatóinak

frisshirek.hu, 2022. augusztus 23. - 09:00
Állami kitüntetés a Debreceni Egyetem oktatóinak, kutatóinak
Az államalapítás nemzeti ünnepe alkalmából a Debreceni Egyetem több kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző kiváló oktatója és munkatársa is rangos állami elismerésben részesült.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott 

  • Karasszon Dezső orgonaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar nyugalmazott egyetemi tanára, az Orgona és Egyházzenei Tanszak alapítója, a debreceni Schola Calviniana alapító karnagya orgonaművészként és egyházzene-történészként, valamint oktatóként végzett iskolateremtő munkája, példaértékű életútja elismeréseként.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át

  • Bacskó György szülész-nőgyógyász, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa;
  • Papp Gábor Csaba vegyész, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete Fizikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense;
  • Turchányi Béla László Batthyány-Strattmann László-díjas sebész, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékének egyetemi docense, volt tanszékvezetője, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Invazív Mátrix Osztályának traumatológia-ortopédia vezető főorvosa.
  • Papp Csaba Sándor orvos, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatójának, tanszékvezető egyetemi docensnek, debreceni önkormányzati képviselőnek több évtizedes kiemelkedő orvosi, oktatói-nevelői tevékenysége, valamint példamutató közösségi munkája elismeréséül.

Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült 

  • Balla György Széchenyi-díjas orvos, gyermekgyógyász, neonatológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi tanára, az Európai Perinatológiai és Neonatológiai Társaságok Föderáció alelnöke.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át 

  • Ádány Róza Szent-Györgyi Albert-díjas népegészségügyi szakember, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet egyetemi tanára és Egészségtudományi Doktori Iskolájának vezetője, az ELKH-DE Népegészségügyi Kutatócsoportjának vezetője, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének alapító elnöke.
  • Balázs Margit vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Népegészség- és Járványtani Intézetének egyetemi tanára, az Egészségtudományok Doktori Iskola titkára;
  • E. Kövér Katalin vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára, a Kémia Doktori Iskola vezetője.

Fleischmann Rudolf Díjban részesült

  • Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, a multifaktoriális szántóföldi tartamkísérletek vezetéséért, eredményes oktatói és kutatói munkájáért, szakírói tevékenységéért.
fotó: Debreceni Egyetem