2022.09.29., csütörtök - Mihály
Debrecen: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Ilyen volt az 53. Debreceni Virágkarnevál - Fotókkal és videókkal

frisshirek.hu, 2022. augusztus 21. - 07:00
Ilyen volt az 53. Debreceni Virágkarnevál - Fotókkal és videókkal
Hatalmas érdeklődés övezte az 53. alkalommal megrendezett Debreceni Virágkarnevált, amit két év után idén újra karneváli menet kísért. A belvárosból indulva a Nagyerdei Stadionhoz tizenhárom virágkocsi vonult különböző művészeti csoportok 1200 táncosa és zenésze kíséretében, akik a fergeteges hangulatról gondoskodtak.

Az államalapítás ünnepe a hagyományoknak megfelelően a főtéren az országzászló felvonásával kezdődött, majd a Református Nagytemplom előtt ökomenikus szertartás keretében megáldották az újbúzából készült kenyeret.

  

 

A virágkocsik menetét ezúttal is a magyar államiság jelképeit, a Szent Koronát, az országalmát és a jogart megformáló virágkompozíció nyitotta meg. A Szent Korona virágkocsi rendszeres vendég Nagyváradon, továbbá a partiumi és bihari településeken. 

Idén is a Debreceni Majorette Együttes produkcióját láthatták elsőként, akiket a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara kísért, őket a Nagyváradi Tánegyüttes és a nagyváradi Szigligeti Színház táncművészeinek különleges táncjátéka követette.

A nagyváradi művészek fellépése vezette fel a második virágkompoziciót, ami Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatát szimbolizálta. A két város 1992-ben kötötte meg a szövetséget, azóta rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. 

A testvérvárosok közös virágkocsija ezen különleges alkalommal Nagyvárad ikonikus épületének egyik részletét mutatja be, s egyben utal a két város kapcsolatára: a griff és főnix madár részleteiben utal a Nagyváradi vár csaknem ezeréves múltjára. A 15. századra a humanizmus és a reneszánsz egyik legjelentősebb európai központjává vált. A hercegi rezidencia (A szárny) fejedelmi lakóhelyként szolgált, az erődítménynek az Erdélyi Fejedelemség nyugati határának védelmében volt szerepe. Az első terem boltívét latin feliratú, festett emblémák díszítik, melyek egy részét megmaradt. A második teremben allegorikus virágmotívumokkal díszített falfestmények találhatók, a szobák közül az egyik legszebb a Griff-terem, mely nyolc mitikus és valóságos állatot ábrázol, olyan a fejedelmi erényeket szimbolizálva, mint a vitézség, erő, tisztaság, szívósság, kitartás, élesség és gyorsaság. A griff egy mitikus lény, amelyet különböző kultúrákban félig sasként és félig oroszlánként ismernek, és az erő, a bátorság és a vezetői tulajdonságokat jelképez.

A romániai mazsorettesek egyik legjobb csapata a Mystique Majorette és Twirling Csoport, majd a népszerű debreceni Feeling Tánc Stúdió 110 aranyszínbe öltözött táncosa kápráztatta el a nézőket.

A Magyar Honvédség és a debreceni 5. számú Bocskai lövészdandár A béke őrzői című virágkocsiján virágokból formált állatok - gidrán, hiúz, leopárd - szimbolizálták a honvédség róluk elnevezett modern járműveit. A jelentős, magyar történelmi háttérrel rendelkező lófajtáról elnevezett, négykerék meghajtású Gidrán erős páncélzatának köszönhetően megvéd a rajtaütésszerű támadásoktól. A világ legmodernebb harceszközei közé tartozik a Hiúz gyalogsági harcjármű, valamint a lánctalpas Leopárd. A kocsit a 68 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar kísérte.

A Főnix Néptáncegyüttes és a Bakator zenekar közös műsora után Koninklijke Volkskunstgroep Reuzegom flamand hagyományőrző csoport a 19. századi Flandriát jelenítették meg. 

Jövőre Magyarország ad otthont a színházi olimpiának, ebből az alkalomból mutatkozott be a karneválon a Nemzeti Színház "Színház az egész világ..." elnevezésű virágkocsija. A magyar színházi szakma közös ünnepe lesz a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Színházi Olimpia.  

Herczegh Péter színművész Petőfi Sándor Színászdal című költeményét szavalta el.

A német Stelzen-Art gólyalábas művészei varászlatos századfordulós hangulatot teremtettek a gyönyörű színes selyemből készült jelmezeikkel. A táncos produkciót a Csíkszentsimoni Fúvószenekar tette teljessé. 

A debreceni Piruette Tánc Stúdió műsorát az 5. virágkocsi követte, a Schaeffler Magyarország kompozíciójának fantázia neve a „Holnap mobilitása”. A virágkocsija a fenntarthatóság jegyében készült, a Cívisváros közösségi közlekedésének emblematikus járművét, a villamost formázta, amely biztonságos közlekedéséhez a Schaeffler debreceni gyárában készült csapágyak is hozzájárulnak.

Újabb majorette csoportok után a Metal-Sheet Kft. kocsija egy kevésbé közismert, védett állatcsoportra, "a bogarak rendjére irányította a figyelmet". A klímaváltozás és emberi tevékenység ezekre a kis élőlényekre is negatív hatással van, melyek tovább gyűrűznek az egész bolygó élővilágára, globális veszélyeket előidézve. A hazai erdeinket most még ékesítik a virágkocsinkon bemutatott
különlegesen szép bogarak, melyek a fedelesszárnyú, szigorúan védett rovarfajok közé tartoznak: a szarvasbogár, az orrszarvúbogár, és a hőscincér. A "kis páncélosok" külsejükben asszociálnak a Metal-Sheet acéltermékeire. A virágkocsi üzenete: óvjuk-védjük ezeket a kis élőlényeket, hogy unokáink unokái is gyönyörködhessenek bennük, és elláthassák a természet körforgásában betöltött szerepüket.

A Lesz Dance Tánc- és Sportegyesület műsorából láthatnak egy rövid részletet.

A debreceni karnevál nagy közönségkedvencei az olasz zászlóforgatók, idén Firenzéből látogatott el a Bandierai degli Uffizi di Firenze. A zászlók zsöglőrei idén sem okoztak csalódást.  

A főtéri produkció:

Itt a csapat vonulását láthatják:

Ezen a felvételen is:

Délután a Nagyerdei Stadion előtt újabb bemutatót tartottak.

 

Itt pedig a szerdai főtéri bemutatójukon készült rövid videó. 

A 7. virágkocsi a Fórum debreceni bevásárlóközpont kompozíciója, és a Fórum nyereményjátékait eleveníti meg, amelyek megajándékozzák a látogatókat a vásárlás örömével. Mézga
Géza vásárolt, játszott és nyert, családjával pedig a nyeremény elköltésén munkálkodik. 

Besiktas Belediyesi Oyoun Genclik Ve Spor Kulübü török néptánc produkciója.

R&B Dance Hip Hop Tánciskola programjából itt láthatnak ízelítőt:

A Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsijával a tudás, a technológiai fejlődés, a digitalizáció és a környezetvédelem mellett teszi le a voksát. A kompozíción 11 szorgos méhecske mutatkozik be. A kedves karakterek amellett, hogy intézményeiket idézik, felhívják a figyelmet az ökoszisztéma fontos szereplőire és védelmük fontosságára. A napelemes virág a megújuló energiák jelentőségére mutat rá. 

Folk Model Ensemble Romanita moldáv táncokat mutatott be.

A The Spanish Sun táncosai csodás jelmezekben.

A Debrecen Nemzetközi Repülőtér és a Wizz Air légitársaság közös virágkocsival köszönti az idén 10 éves Debrecen - London Luton járatot, mely 2012. június 18-ai indulása óta nagy népszerűségnek örvend. A kocsin a két város ikonikus épületei látható a Debreceni Református Nagytemplom, a Big Ben és a London Eye – melyeket egy Wizz Air Airbus A320-as típusú repülőgép köt össze. A járat jelenleg hetente hatszor közlekedik a két város között.

A Mugunghwa Táncegyüttes egy különleges színfoltja volt a karneválnak, mivel tradicionális koreai táncokat láthattunk magyar hölgyek tolmácsolásában.

A Valcer Táncstúdió, a Debrecen Big Band és Gájer Bálint közös fellépése:

10-es számmal a Richter Gedeon gyógyszercég virágkocsija érkezett és nem véletlenül esett erre a számra a Richter választása. A Richter debreceni biotechnológiai telephelye ugyanis már 10 éve van jelen Debrecen város gazdasági életében.
A kompozíció elején Pallasz Athene alakja jelenik meg, akit többek között a bölcsesség istennője, a Richter pedig elkötelezett támogatója a magyar oktatásnak. A hajó azt jelképezi, hogy a Richter által gyártott termékek már 5 földrészen vannak jelen, messzire szállítva ezzel a cég jó hírnevét. „Az egészség a küldetésünk!” a vállalat szlogenje, és a hajón látható csinos hölgyek jelzik, hogy a gyógyszercég számára kiemelten fontos terület a nőgyógyászat.

Dance Universe Tánccsoport fergeteges műsorát az Aladdin című rajzfilm ihlette.

A hagyományokhoz híven az idén is saját virágkocsival jelentkezett a Teva. A kocsi központi témáját a gyógyszergyár „Legyünk ökofrankók!” nevű programjára alapozták, amelynek keretében a Teva eltökélten támogatja a környezetvédelmet, a környezettudatosságot és az egészséges életmódot. Ezért is lett a kocsi főszereplője az „ökofrankóság” megtestesítője, a program arca, Bagoly Benő figurája. 

Debreceni Népi Együttes, a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes és a Sodró Zenekar nagydobronyi tánca: 

Olaszországból érkezett a dél-amerikai perui és boliviai tánchagyományokat őrző Agrupacion de Danza Peurana 

A Virágkarnevál közönségdíjas virágkocsija a Magyar Posta kompozíciója lett. A művet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére megjelent alkalmi bélyegkisív ihlette, mely a Ifjúságért 2022 nevet viseli. A virágkocsi a János Vitéz című mű Tündérországban játszódó jelenetét mutatja be János Vitézzel és Iluskával.
A kocsi különlegessége, hogy a díszítésben az ország számos pontjáról érkező postások segítenek. A virágkocsit postai járművek, az elektromos kisautó, az elektromos rásegítésű kerékpárok, valamint a háromkerekű KYBURZ-ok kísérték.

No Comment Hip Hop Táncegyüttes műsora:

Compania Artística y Cultural Sintana nevű columbiai tánccsoport tovább színesítette a műsort:

Az  A.K.S.D. Kft. idei virágkocsijának célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára, az egyéni felelősség kérdésére.
A kompozíciót a garabonciás diák ihlette, aki a néphiedelem szerint a közvetlenül életünkre ható elemek ura, és az ő akaratát hűen követő sárkányon száguld. A garabonciás áldást hozó esőt ad, ám ha nem kapja meg, amit kér, akkor szelet, jeget, vihart, tüzet.

A virágkarnevál teljes programját itt tudja megtekinteni.

forrás: Debreceni Virágkarnevál, Papp László, Széles Diána, m5, Musici del Corteo Stori